/Διεθνές Συνέδριο για τις Διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική από εξωγενείς παράγοντες & Βράβευση Εργασιών Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ «Δημήτριος Τσαμπούλας» 2023

Διεθνές Συνέδριο για τις Διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική από εξωγενείς παράγοντες & Βράβευση Εργασιών Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ «Δημήτριος Τσαμπούλας» 2023

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στην κεντρική συνεδριακή αίθουσα του Metropolitan Expo το Διεθνές Συνέδριο για τις Διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική από εξωγενείς παράγοντες και η Βράβευση Εργασιών Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ  «Δημήτριος Τσαμπούλας» 2023, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και της ΟΦΑΕ, Ελληνικής Εταιρείας Ψύχους & Logistics και της ΕΕL, που διοργάνωσε ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KΕΕΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων, και φιλοξενήθηκε από την o.mind Creatives και το περιοδικό Supply Chain & Logistics, στο πλαίσιο της 9ης Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo 2023».

Στο Συνέδριο, την έναρξη του οποίου χαιρέτησε η κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, Υφυπουργός Μεταφορών μαζί με τους κ.κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη, Πρόεδρο ΕΕΣΥΜ, Παναγιώτη Αγνιάδη, Γενικό Γραμματέα ΚΕΕΕ  και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Ευάγγελο Σαπουντζάκη, Αντιπρύτανη ΕΜΠ, και Θόδωρο Δημητριάδη, Πρόεδρο o.mind Creatives,  Έλληνες και ξένοι εισηγητές περιέγραψαν τις σχετικές εμπειρίες και τα συμπεράσματα από τις διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική από εξωγενείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Υγειονομικής κρίσης COVID-19, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, τους τρόπους αντιμετώπισης που υιοθετήθηκαν και επισήμαναν τι θα πρέπει να προσέξουμε ή/και να αναμένουμε στο μέλλον.

 

 

Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου στο πάνελ για τις Διεθνείς & Ευρωπαϊκές εμπειρίες, που συντόνισε ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛ. Ελευσίνας, Υποναύαρχος ΛΣ (εα), Γενικός Γραμματέας ΕΕΣΥΜ, ήταν ο κ.  Michel Savy  Καθηγητής, Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics, Paris East-Créteil University, Διευθυντής Παρατηρητηρίου Πολιτικών και Στρατηγικών Μεταφορών της Ευρώπης (OPSTE), o κ.  Ralf-Charley Schultze, Πρόεδρος, International Union for Road – Rail Combined Transport (UIRR) και η κα Isabel Velasco Οrtiz, Πρόεδρος, European Network of Freight Villages (Europlatforms), Διευθύντρια Logistics Platform Zaragoza, PLAZA, S.A.

Ενώ στο πάνελ για τις Ελληνικές εμπειρίες που συντόνισε ο κ. Σεραφείμ Κάπρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, ομιλητές ήταν οι κ.κ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος ΕΕL, Δημήτριος Σπυριδάκης, Μέλος ΔΣ Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος ΟΦΑΕ & Αντιπρόεδρος ΕΕΣΥΜ, Διονύσιος Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, Δημήτριος Κατσώχης, Πολιτικός Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος, Senior Manager PLANET SA, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ, Σάββας Ασλανίδης, Διευθυντής Υπ/τος Αεροδρομίου Αθηνών, FRONTLINE Forwarding και Μέλος Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Τελετή Βράβευσης των καλύτερων εργασιών φοιτητών και ομάδων φοιτητών του Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ «Δημήτριος Τσαμπούλας» έτους 2023. Τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού που είχε ως θέμα « Διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα από εξωγενείς παράγοντες στην Ελλάδα και Διεθνώς, επιπτώσεις και προκλήσεις» δόθηκαν ως εξής:

Α‘ Βραβείο αξίας 3.000 Ευρώ με χορηγό την ΚΕΕΕ και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στην Ευγενία Συμβουλίδου, Πτυχιούχο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Β΄ Βραβείο αξίας 1.500 Ευρώ με χορηγό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΕΠ) στους Χριστίνα Γεωργοπούλου και Νίκο Βερτζώνη, Ομάδα Φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Γ’ Βραβείο αξίας 750 Ευρώ με χορηγούς τον ΟΛ. Βόλου και τον ΟΛ. Ηγουμενίτσας στον Λευτέρη Αθανασιάδη, Φοιτητή Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

   

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αδαμαντιάδης, αφού εξήγησε το πλαίσιο του διαγωνισμού και συνεχάρη του φοιτητές και αποφοίτους των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν, έκανε αναφορά στον Δημήτριο Τσαμπούλα και το έργο του, ως βαθύ γνώστη και πρωτοπόρο των μεταφορών, του οποίου η απουσία έχει αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό και τόνισε πως «με την προώθηση του θεσμού του Βραβείου και την σημερινή βράβευση των καλύτερων εργασιών, πέρα από την απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στον Καθηγητή, Συνεργάτη και Φίλο, και την επιβεβαίωση πως στην Ελλάδα η αξία, η αριστεία και η συνεισφορά αναγνωρίζεται και τιμάται, στοχεύουμε και στην ανάπτυξη συνεργασίας της αγοράς με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τους νέους επιστήμονες και ερευνητές του χώρου, που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της χώρας μας, αναζητώντας φρέσκες ιδέες, προσεγγίσεις και σκέψεις, παρέχοντας ευκαιρίες στοχευμένης έρευνας, με σκοπό την συμβολή στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των μεταφορών της χώρας μας ».

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο χαιρετισμός της κας Νάγιας Μήλιου – Τσαμπούλα, η οποία έκανε μνεία στην ξεχωριστή προσωπικότητα, το έργο, και το όραμα του Καθηγητή για τους νέους επιστήμονες, που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της χώρας μας. Μετά την απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της καλύτερης εργασίας του διαγωνισμού από κα την Ευγενία Συμβουλίδου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΟΛ. Ηγουμενίτσας, κ. Ευάγγελος Βεγίρης, ο Δνων Σύμβουλος του ΟΛ. Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου, Εκπρόσωποι Ελληνικών Επιμελητηρίων, Επιχειρήσεων, Φορέων και Προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής, μέλη των Επιμελητηρίων και του Ε.Ε.ΣΥ.Μ καθώς και μέλη της Οικογένειας Δημητρίου Τσαμπούλα και των οικογενειών των βραβευθέντων.

Το Βραβείο Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ. «Δημήτριος Τσαμπούλας» θεσπίστηκε το 2016 προς τιμή του εκλιπόντος καθηγητή του ΕΜΠ στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και στενού συνεργάτη του Ε.Ε.ΣΥ.Μ και των Ελληνικών Επιμελητηρίων, Δημητρίου Τσαμπούλα, για το πολυετές έργο και την προσφορά του στις ελληνικές μεταφορές, στηρίζεται από την ΚΕΕΕ, το ΕΜΠ και άλλα Πανεπιστήμια της χώρας καθώς και Ελληνικά Επιμελητήρια και φορείς Μέλη και συνεργάτες του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, ο δε διαγωνισμός γίνεται σε Πανελλήνια κλίμακα μεταξύ φοιτητών και νέων αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, Πρόγραμμα, Παρουσιάσεις και Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.ΣΥ.Μ : https://www.eesym.gr/  και σύντομα και τα πλήρη πρακτικά των εργασιών του Συνεδρίου.